Hoppa direkt till innehåll
Gå med
DSC_5200
Sandman M49
Det är jag som driver www.GameConnect.se, och har gjort det från början. Jag försöker delege...
weblog

Weblog

19
mar
2012

Vattenkylning

09:20 3632, 4 kommentarer
Nu är min vattenkylning klar, även om det tog sin lilla tid. Tänka gå igenom hur det gick till. För att gå igenom grunderna så har jag alltså en processor och två grafikkort som behöver kylas. Dom har tidigare kylts med hjälp av fläktar och när man kör igång ett monsterspel (se Crysis 2) så låter datorn som en Harrier-jet minst sagt. Så därför så satsade jag på vattenkylning. Vatten ska vara elva gånger mer effektivt att kyla än luft. Alltså - man måste flytta elva gånger mer luft över komponenterna än vatten för att uppnå samma kyleffekt.
Här är min datorlåda, och förutom att vi här diskuterar vart pumpen ska vara så har vi tagit ut alla komponenter.
Här är grafikkorten, före och efter vi satt på vattenblocken. Dom blev mycket mindre, men då vattenblocken är i metall så vägde dom mer.
Här är grafikkorten på plats. Vattnet kommer komma in uppifrån och ledas runt det över vattenblocket, sedan i röret ned till det nedre kortet och samma sak där. På det här viset så kommer alltid det ena kortet vara varmare än det andra (då värmen från det övre förs ned till det undre) men hur mycket är frågan?
Detta är bakre radiatorn, men en fläkt bakom som suger lufte genom radiatorn och ut ur lådan. Om det skulle vara otillräckligt så kan man sätta en 120mm fläkt på insidan av radiatorn med.
Detta är den främre radiatorn, som kyler vattnet efter det varit till grafikkorten. Denna var klurig att få på plats. Originalfronten har en plasthållare för två fläktar. Den plasthållaren gick inte att återanvända eftersom radiatorn var för tjock, så vi fick böja till lite metallbitar för att skruva fast den.
Här är en flödesindikator, så man ser att vattnet rör sig, samt om det är luft i systemet. Det är en rätt viktig del. Om det är för mycket luft i systemet så kommer inte pumpen orka trycka runt vattnet. Vi fyller också på med vatten i systemet. Det gröna är en vätska man tillsätter i vattnet för att öka kylförmågan. Här har vi en annan moddning, notera att slangen går ned i en trekants-avfasning i plåten som vi fick fixa till.
Och här är det färdiga systemet. Det som inte syns är vattentanken som sitter på två 3,5-tumsplatser i fronten. Därifrån går vattnet in i pumpen som är monterad i bakplattan till höger om moderkortet. Den pumpar in vattnet till processorn som är den fyrkantiga kopparfärgade delen i övre vänstra hörnet. Sedan in i bakre radiatorn med en fläkt som kyler ned vattnet. Därefter ned i de två grafikkorten och till slut in i den främre radiatorn som är större och därmed ska ha större kylförmåga.
De enda problemen vi stötte på var läckage i pumpen på grund av det inte följde med packningar till den, det fick vi köpa på Clas Ohlson. Sedan hade vi lite meckigt med att fästa radiatorn i fronten som sagt. Det drog ut på tiden, men annars var det en väldigt smärtfri operation. Lite pillrigt, men skoj!
Jag har testat, och efter att ha spelat Crysis 2 i en halvtimme så är grafikkorten uppe i runt 58 grader varma. Det är lite varmare än vad jag hade hoppats på. Processorn stannar runt en 50 grader. Men så fort jag stänger ned Crysis så går temperaturen på grafikkorten ned på runt 50 grader dom med. Det betyder att vattentemperaturen är runt 50 grader.
Det sägs att vattentemperaturen inte ska överstiga 60 grader för att det ska fungera, så det ser ju lovande ut. Jag har tyvärr inte installerat någon temperaturgivare i vattenkanalen så jag kan inte se exakt vilken temperatur den har, men det ser lovande ut helt klart.
Med luftkylningen så kunde grafikkorten lätt komma upp till 85 grader i Crysis 2, så det är ju en drastisk skillnad. För att inte tala om ljudet. Datorn har numera tre stycken 120mm fläktar, en bak, en fram och en i sidodörren. Datorn är i stort sett helt knäpptyst. Min Netgear NAS låter mer.
Så hittills är jag väldigt nöjd. Jag ska rapportera om det är något mer som händer!